Huskurer

Huskurer mot halsont!
Vilka huskurer fungerar mot halsont?

Lindra ont i halsen med en huskur mot halsont!

Du försöker svälja men det gör för ont. Varje vätska river i halsen som det värsta rivjärnet. Nu kan goda råd kännas dyra för man vill ju inte ha ont i halsen i flera veckor och man är kanske inte sugen på att offra en halv arbetsdag för att sitta och vänta på vårdscentralen. Dessutom har halsont en tendens att stanna kvar när du väl blivit drabbad! Orolig? -Lugn, en huskur kan lindra ditt halsont!Många därut söker efter hjälp och tips på botemedel mot halsont. Huskurer mot halsont finns det gott om på nätet och här försöker vi samla alla fungerande huskurer mot halsont, halsbränna och kanske även förkylning! Vill man testa ett nytt sätt att bota sin onda hals kanske en klassisk huskur kan fungera. Huskurerna är inte kliniskt bevisade, men många säger sig ha haft bra resultat med olika huskurer mot halsont!

Här är några av de huskurer (vissa mer extrema och ovanligare än andra) med produkter som går att finna i hemmet och som sägs kunna lindra en din ömma hals!

På bloggen (klicka här eller länken ovan) listas kontinuerligt intressanta huskurer som kan hjälpa rädda din ömmande hals! Klicka på länkarna för att ta er till inlägget där "recepetet" kan läsas!
Bota halsont med en huskur med timjan & cayennepeppar!
Detta tipset hittade jag på nätet efter att ha sökt runt lite på tips kring vad man kan göra när man har halsont utan feber och hur man bota förkylning. Det ska tydligen funka fint att kurera sig med hjälp av timjan, rölleka och kamomill. Rölleka beskrivs inom folkmedicinen som bland annat lindrande mot täppta bihålor och kamomill sägs vara antibaktriellt samt förebygga och lindra förkylning! Recept:


 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 kr timjan
 • 1 krm rölleka
 • 1 krm kamomill

Koka vatten, blanda i örterna och brygg ett te. Drick i lugn ro och känn hur dina hals blir len och hur förkylningen släpper.


Varm mjölk och halstablett - en god huskur mot halsont!
Fick höra om denna huskur mot halsont på jobbet idag. Den ska tydligen vara väldigt bra om du har ont i halsen och användes mycket förr enligt min kamrat... Jag hade inte hört om denna huskur mot halsont innan, men efter en snabb sökning på 'Varm mjölk med Vicks blå' på google så visade sig att det var fler som rekommenderade denna kur. Detta skall även vara en huskur mot förkylning!

Recept:


 • Varm mjölk
 • 2-6 halstabletter med mintsmak (typ Vicks blå)
Värm mjölken och lägg i halstabletterna. Låt de smällt i den varma mjölken och drick sedan varsamt. Detta gör susen för halsen och är både gott och friskt!


Basilika-te mot halsont!
Att dricka te gjort på (helig-) basilikablad är enligt vissa huskurer ett effektivt sätt att bota halsont på. Basilika växer vilt i bland annat Indien där växten också tas mot just ömmande halsar.


 • Blad av Helig basilika (bai krapao)
 • Kokande vatten 

Koka vatten och häll i en näve färska basilikablad. Blandningen kan antingen drickas eller gurglas för att lindra din onda hals. Basilika är liksom kanel och ingefära populärt inom naturmedicinen för dess läkande egenskaper. (Helig-) basilikablad innehåller bland annat eugenol som anses vara antibakteriellt och ha kraftfullt läkande effekter.


Ljuvlig kanel- och honungsvatten mot halsont 
Om du har fått ont i halsen till följd av en förkylning kan kanske kanel vara lösningen på ditt problem! Denna huskur mot halsont är populär i USA och sägs vara mycket effektiv mot en ömmande hals!


 • 1 tsk kanel (grovmalen)
 • 3 dl vatten (kokande)
 • två nypor svartpeppar
 • 2 tsk honung

Häll en tesked grovmalen kanel i 3 dl kokande vatten. Blanda i några nypor svartpeppar, två teskedar honung. Låt svalna något och drick sedan!

Om ni råkar ha kanelolja hemma fungerar detta utmärkt också. Blanda kaneloljan med en tesked honung och häll ner i kokande vatten. Låt svalna och drick!


Kanel och ingefära är omtyckta kryddor inom naturläkemedelbranschen där de är särskilt uppskattade för sina läkande egenskaper. Kanel och ingefära används därför i många av de huskurer mot halsont som man kan hitta på nätet! Lakrits mot halsont!
Lakrits är en rot som inom alternativmedicinen är vida känt i hela världen som en slemlösande och hostdämpande rot. Lakritsextrakt sägs lugna slemhinnor och många naturläkemedel innehåller därför lakritsextrakt. 

I bland annat Indien används lakritsrot mot halsont. En liten bit av rå lakrits tuggas eller sugs på och ska då dämpa det halsonda. Saltvattengurgling mot halsont!
Att gurgla saltvatten kan hjälpa till att lindra smärta i halsen - många kallar det t.o.m. den bästa huskuren mot halsont! Bäst resultat blir det om man gurglar följande recept en gång i timmen:


 • 1 matsked salt i,
 • 1,5 dl ljummet vatten

- Rör ner saltet i vattnet. Det ska vara riktigt mycket salt, nästan så att det blir en övermättat lösning!

Saltvatten har länge ansetts vara antiseptiskt och hjälper till att rengöra och sterilisera sår och därför borde även saltvattenlösning fungera mot halsont!


Svartvinbärste mot halsont!
Att lindra sin ömma hals med en egen svartvinbärsdryck rekommenderas av många. Nu på sommaren är det såklart bäst att använda egenplockade (eller köpta för den delen) svarta vinbär. Vinbär innehåller mycket c-vitamin och sägs ge en bra effekt mot halsont. För att bota ditt halsont med svartavinbärsmetoden behöver du:


 • Svarta vinbär, alternativt svartvinbärssaft
 • Hett vatten

- Hetta upp vattnet och lägg i vinbären. Låt vinbären ligga och dra ett tag och sila eventuellt upp dem om du inte vill sörpla i dig dem. På vintern är det såklart svårt att få tag på riktiga vinbär så då får man ta till svartvinbärssaft istället. Se då till att köpa riktig saft och inte någon kemisk smörja med vinbärssmakämne!


Ingefära mot halsont!
En annat gammalt beprövat hemmakur mot halsont är att dricka ingefärsvatten. Detta tips mot halsont är minst lika populärt som huskuren med citron och honung. För att göra denna huskur som sägs bota mot ont i halsen behöver du:


 • Färsk ingefära
 • Hett vatten

- Skiva den färska ingefäran och lägg i ingefäran i det heta vattnet. Låt ingefäran ligga i och dra ett tag - ju längre du väntar desto kraftigare smak av ingefäran får det heta vattnet. Effekten som lindrar halsont blir troligen också bättre och drycken kommer lindra din ömmande hals!


Whisky och honung mot halsont!
En klassisk huskur mot halsont som du säkert har hört talas om förut. Huskuren sägs även fungera mot förkylning. En äkta huskur skall helst bestå av livsmedel eller produkter man normalt har hemma, vilket också denna gör.

Huskuren mot halsont består av följande ingredienser:


 • En del pressad citron
 • En del whisky
 • En del hett vatten
 • Massa med honung
- Hetta upp vattnet så varmt att du precis kan dricka det utan att bränna dig. Blanda i övriga produkter och njut av den lindrande drycken.

Helst bör man använda saften från en riktig citron (Visste ni förresten att en citron rent botaniskt är ett bär!?).
Honungen bör enligt vissa ej ha upphettats under tillverkningsprocessen eftersom många positiva egenskaper försvinner då!Nedan är Discovery Fit & Healths tips på att bota och undvika halsont.


1: Håll näsgångarna rena

Läkare är överens om att en av de vanligaste orsakerna till att man får ont i halsen är en torr hals till följd av att man sover med öppen munnen eftersom din näsgång blockerats.
Nässpray kan hjälpa en täppt näsa -  följ förpackningens anvisningar noggrant. Saltlösning/nässpray kan göra andningen lättare omgående men är ofta en tillfällig lösning. Vet du med dig om att du andas genom munnen på natten kan det vara värt att investera i en luftfuktare som återfuktar luften i sovrummet under natten.

2: Vila och ta det lugnt

Med lite sunt förnuft förstår man att man ska ta det lugnt om man börjar bli sjuk eller mår dåligt. När man tar det lugnt lämnar man mer energi för kroppen att bekämpa infektionen. Om ditt halsonda inte kräver läkarvård, kommer vilan att bidra till att du återhämtar dig snabbare. 3: Gurgla

Gurgla hallonte. Hallonbladsté är bra att gurgla. Drick aldrig  någon vätska har gurglat med! 


 • torkade hallonblad
 • kokande vatten
Gurgla med gurkmeja. Prova denna blandning om du vill lugna din sjuka cranky hals. Blandningen skall gurglas två gånger om dagen. Gurkmeja fläckar kläder, så var försiktig när du blandar och gurglar.


 • 1/2 msk salt
 • 1/2 msk gurkmeja
 • 2,5 dl kokande vatten
Gurgla med varmt saltvatten. Om du kan gurgla utan kväljningarn, gör en saltlösning (länk). Lösningen löser upp slem och minskar inflammationer. Gurgla lösningen en gång i timmen.
Gurgla med Listerine. En annan bra huskur skall vara att gurgla Listerine munvatten. Om ni är flera i hemmet som delar samma flaska ska du självklart inte dricka direkt från flaskan utan använda en mugg! 


4: Drick vinäger 

Vinäger finns i många olika huskurer mot halsont. Tänkt på att blanda ut vinäger ordentligt eftersom det är en sur syra! Smutta i dig din blandning (låt den inte bli kall!) så ofta som du önskar. 


 • 1 msk vinäger
 • 1 msk honoung
 • 2,5 dl varmt vatten

5: Gör en pepparrotcocktail!
Prova detta ryska ont-i-halsen-botemedlet! Blanda 1 msk ren pepparrot med 1 tsk honung och 1 tsk malda kryddnejlikor. Blanda i ett glas varmt vatten och drick långsam. Passar kanske bäst i jule-tider...

6: Ät citrus
Sippa citronsaft. Blanda 1 msk vardera av honung och citronsaft i 1 kopp varmt vatten och smutta i dig blandninge.
Drick limesaftjuice. Blanda 1 sked honung  med en sked limesaft och drick!

7: Ta en smärtstillande tablett

Vanlig acetylsalicylsyra, paracetamol eller ibuprofen kan göra underverk för ditt halsont!  

8: Ät en isglass! 

Isglass är kallt och lugnande för en irriterad  hals. Sug dock inteSaften kan irritera din hals än mer - bit av små små kalla bitar av glassen och svälj!

9: Drick varmt! 

Att dricka heta vätskor är speciellt bra om du inte tycker om att gurgla vätska. Varma vätskor kan vara t.ex. kaffe, te eller varm saft. Att utsätta halsen för behaglig värme har samma effekt när man behandlar infekterad hud med heta förband (Och att smuttar varmt te är mer behagligt än att försöka svälja en varmt förband).
För att göra ett lugnande te, häll en sked mejram i en kopp kokande vatten. Låt svalna i 10 minuter och söta din blandning med honung. 

10: Sug på en hård karamell 
Vissa läkare menar att socker kan bidra till att lindra en smärtande hals och dämpa den rethosta som även kan förekomma. Om inte annat, att suga på hård karamell kan hjälpa dig att hålla munnen och halsen fuktig, vilket minskar irritationen i halsen.

11: Ånga bort det! 

En gammaldags huskur mot förkylning eller halsont är att andas i ett så kallat ångtält. Man med ansiktet över en skål med ångande hett vatten och huvudet täckt med en handduk för att hålla ångan i. Att tillsätta 1 till 2 droppar eukalyptusolja kan ha en lugnande effekt på halsen.
Även om det är lätt att avfärda en så enkel åtgärd (eller för den del tänka på den gamla tv-reklamen; "..Åhh ni kvinnor snackar om att föda barn..") har flera vetenskapliga studier visat att ånga faktiskt kan förkorta sjukdomstiden för en halsinfektion.12: Bli inte uttorkad! 

Drick så mycket vätska som möjligt - åtminstone 8 till 10 glas per dag. Att hålla halsen fuktig med lugnande vätskor kan förhindra den från att bli torr och irriterad, och kan även få infektionen att försvinna snabbare.

13: Vitlökssugeri

Detta husmorsknep mot halsont kan behandla eller förebygga halsont.Skala en färsk vitlök, skär den på mitten och placera en del i varje kind. Om man vill kan man tydligen "mala" vitlöken försiktigt mellan tänderna för att frigöra vitlökens allicin -  en kemikalie som kan döda de bakterier som orsakar det halsonda... Om inte huskuren fungerar kommer du åtminstonde se ut som en hamster.. och kanske lukta som en också :-)

  (källa: 14 Home Remedies for Sore Throats)

7 kommentarer:

Anonym sa...

jätte bra sida! jag tycker att många ska besöka denna sida för den är så pass bra!

Anonym sa...

Många bra tips för
onda halsar. Ska ta o tipsa
fler om denna sida

Anonym sa...

Mycket gott här och jag som gillar bajs också!

Anonym sa...

Har en sån otrolig halsont just nu att jag inte kan äta,
Dricka, eller svälja överhuvudtaget. Kan inte ens svälja
Salivet utan måste spotta ut det i handfatet..
Ska testa många av dessa tips och se om det går över!
Tack så mycket för alla bra tips! :)

Anonym sa...

Sug på en snopp så ska du se att de blir bra 🖕🏼 jag som gillar bajs också haha så kul jaja puss

Anonym sa...

jättebra sida ska pröva tipsen!! Jag har väldigt ofta ont i halsen så jag tror att dessa tips blir perfekta för min hals! Tack så mycket du som har gjort denna sida. All cred till dig!!!!!!!!!!!!!

Unknown sa...

https://giftinformation.se/vaxtregister/rolleka/

Rölleka
Achillea millefolium

Växten innehåller ämnen som bl.a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar genom förtäring av själva växten är inte kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.